Programın yolunda gittiğini, Türkiye’nin hâlâ cazip bir ülke olduğunu savunan Şimşek’e yanıt Prof. Yeldan’dan geldi: ‘Açıkça itiraf etti’

Prof. Yeldan: Türkiye Finans Sermayesine Rant Aktarıp Krizden Çıkış Sağlıyor

Ekonomi uzmanı Prof. Yeldan, Türkiye’nin finans sermayesine rant aktararak krizden çıkışını sağladığını belirtti. Yerli ve uluslararası finans sermayesine yüksek arbitraj getirisi sunan programın Türkiye’yi cazip hale getirdiğini ifade eden Yeldan, programın asıl amacının istikrar sağlamak veya enflasyonu düşürmek olmadığını dile getirdi.

‘Şimşek İtiraf Etti’

Yeldan, Şimşek’in aslında açıkça itirafta bulunduğuna dikkat çekerek, AKP’nin finans sermayesinin en gözde partisi olduğunu vurguladı. Türkiye’de finans sermayesine aktarılan getirilere işaret eden Yeldan, faiz ve döviz kuru politikalarının bu getirilerin bir parçası olduğunu belirtti. Yeldan’a göre, Türkiye’nin finansal getirileri AKP döneminde yüzde 40 ila yüzde 50 seviyelerindeydi. Ancak son yıllarda bu oranın düştüğünü ifade etti.

  • Finans sermayesine kaynak aktarma programı
  • Yüksek faiz ve döviz kuru politikaları
  • İstikrar yaratmada zorluklar
  • Programın rasyonelliği tartışılıyor

Yeldan’a göre, Türkiye’nin halen yabancı sermaye için cazip olduğunu belirten Şimşek’in rasyonalitesi finans sermayesinin çıkarlarına hizmet etmektedir. Ancak, Yeldan’a göre bu durum Türkiye’nin enflasyonla, işsizlikle mücadele etmediği anlamına gelmektedir. Program, doğrudan finans sermayesine kaynak aktarma odaklıdır ve Türkiye’de stratejik büyüme veya kalkınma hedefleri içermemektedir.

Related Posts

SGK uzmanı açıkladı: Bu hastalıklara sahip olanlara erken emeklilik hakkı tanınıyor

Sosyal Güvenlik uzmanı İsa Karakaş’ın Türkiye Gazetesi’nde yazmış olduğu köşe yazısında, psikolojik hastalıkları bulunan sigortalılar için malulen veya engelli erken emeklilik imkanlarının bulunduğuna dikkat çekti. Birçok hastalık, yaş şartı aranmaksızın emeklilik hakkı sağlıyor. İşte konuya dair tüm detaylar…

Polonya Büyükelçisi Lang: Türkiye’nin savunma sanayisi ile işbirliği geliştirilecek

Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Przemyslaw Lang, Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemesini takdir ederek, gelecekte bu alanda güçlü bir işbirliği yapılmasını beklediğini belirtti. Lang, iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda mükemmel olduğunu ve ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Polonya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ve gümrük birliği sürecini hızlandırma çabalarına da tam destek verdiklerini söyledi.

Özelleştirme hamlesi: 5 ilde 11 taşınmaz satışa çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Ankara, İzmir, Zonguldak, Aydın ve Mersin’de bulunan 11 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirecek. İhaleler, kapalı zarf ve açık artırma usulüyle yapılacak.

Türkiye’nin elektrik tüketimi üretimi aştı

Türkiye’de dün 911 bin 452 megavatsaat elektrik üretilirken, tüketim 912 bin 174 megavatsaate ulaştı. Üretimde en büyük payı ithal kömür santralleri aldı; en yoğun elektrik kullanımı ise öğle saatlerinde gerçekleşti.

TCMB verileri yayımladı: Yurttaş enflasyonda düşüş beklemiyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın raporuna göre, enflasyon beklentileri yükselmeye devam ediyor. Hanehalkı, önümüzdeki yıl enflasyonun düşmesini beklemiyor. Piyasa katılımcıları ise gelecekteki fiyat artışlarına karşı temkinli.

Google’ın ana kuruluşu Alphabet uçuşa geçti, Intel yerinde saydı!

Google’ın çatı şirketi Alphabet, 2025’in ilk çeyreğinde gelirini yüzde 12 artırarak 90,2 milyar dolara çıkardı. Yapay zekâ destekli büyümesiyle beklentileri aşan şirket, 70 milyar dolarlık hisse geri alımına hazırlanıyor. Aynı dönemde Intel ise gelir artıramadı, zararını ise ikiye katladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir