Küresel gıda fiyatları son 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

FAO Gıda Fiyat Endeksi, Mart Ayına Kıyasla Nisanda Arttı

Uluslararası tarım örgütü FAO’nun açıklamasına göre, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarını izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, nisanda mart ayına göre yüzde 1 artarak 128,3 puan oldu. Bu, endeksin Mart 2023’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştığı anlamına geliyor.

Öte yandan, geçen yılın nisan ayına göre endeks yüzde 7,6 artış gösterdi. Küresel gıda fiyatlarındaki artışın temelinde tahıl, et ve süt ürünlerindeki yükselişlerin etkili olduğu, şeker ve bitkisel yağlardaki düşüşlerin ise dengeyi koruduğu görülüyor.

Döviz kurlarındaki dalgalanmaların küresel piyasalardaki fiyatları etkilediği belirtilirken, gümrük tarife politikalarındaki değişikliklerin piyasalarda belirsizlik yarattığı vurgulandı.

Tahıl ve Diğer Ürünlerdeki Değişimler

Tahıl Fiyat Endeksi aylık yüzde 1,2 artarken yıllık bazda yüzde 0,5 düşüş gösterdi. Buğday fiyatlarındaki yükselişte Rusya’daki arz endişelerinin etkili olduğu belirtilirken, dünya mısır fiyatlarındaki artışın sebebi olarak ABD’deki stok seviyelerindeki daralma gösterildi.

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi’nde palm yağı fiyatlarının düşüşü dikkat çekti. Ayrıca, şeker fiyatlarında da belirsizliklerin etkisiyle yüzde 3,5’lik bir düşüş yaşandı.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise uluslararası tereyağı fiyatlarındaki artışla yüzde 2,4 yükseldi. Et Fiyat Endeksi’nde ise büyükbaş hayvan eti fiyatlarında yüzde 3,2’lik bir artış kaydedildi.

Genel olarak, FAO Gıda Fiyat Endeksi, küresel gıda piyasalarındaki dalgalanmalara rağmen nisanda artışını sürdürdü ve endeksin yüksek seviyelerde seyrettiği gözlendi.

Related Posts

Elon Musk Tesla’dan ayrılıyor

Bu ikisinin birbiriyle bağlantılı olduğu aşikar ve son günlerde şeytani iş adamının geri adım atma niyetinin ortaya çıkması da tesadüf değil. Peki bu bilerek mi yapılıyor yoksa zorunluluktan mı? Tesla’nın yönetim kurulunda endişeye yol açtı ve bu …

İktisatçı Mahfi Eğilmez’den ekonomide radyasyon benzetmesi: ‘Enflasyonun artmasını engellemek için…’

İktisatçı Mahfi Eğilmez son yazısında atmosferdeki doğal dengelerle ekonomideki kırılgan yapıyı karşılaştırdı. Ekonomiyi koruyan faiz, kur ve risk dengelerinin bozulmasının ağır sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Bu dengenin sağlandığı dönemlerde ekonominin nefes alabildiğini vurguladı.

Dünyanın en mutlu 20 şehri açıklandı: Türkiye yine şaşırtmadı

‘Mutlu Şehir Endeksi’nde, şehirlerin yönetişim, sivil katılım, ekonomi, sağlık, çevre ve ulaşım gibi alanlardaki performanslarının değerlendirildiği bildirildi. Endekse göre; Kopenhag kültür, yönetişim ve ekonomik faaliyetlerin canlı bir merkezi …

AB’den ABD’ye 95 milyar avroluk misilleme hazırlığı

Avrupa Birliği (AB), ABD’nin tarifelerine misilleme olarak yaklaşık 95 milyar avro değerinde ürüne vergi getirmeyi planlıyor.

KKM’de son 7 haftanın en hızlı çıkışı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 685,2 milyar TL’den 659,7 milyar TL’ye geriledi. 7 HAFTANIN EN HIZLI ÇIKIŞI 25,5 milyar TL’lik çıkış son 7 …

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

ABD’nin ticaret müzakerelerine ilişkin olumlu gelişmeler yatırımcıların risk iştahını artırırken, küresel piyasalar ABD Merkez Bankasının (Fed) para politikası kararı sonrasında pozitif bir seyir izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir