İsrail baskısı Pensilvanya’da istifa getirdi

İsrail’e tepki gösterilerinde ifade özgürlüğünü savunan Pensilvanya Üniversitesi Rektörü Liz Magill’in, ABD Kongresi Eğitim ve İş Gücü Komisyonu’nda kampüsteki antisemitizm olaylarına ilişkin yaklaşımı hakkında verdiği ifadenin ardından gelen eleştiriler ve baskılardan sonra istifa ettiği bildirildi.

Mütevelli Heyeti Başkanı Scott Bok, kendisinin ve Magill’in istifasını duyurduğu açıklamasında, “(Kongre’deki ifadeden sonra) Magill’in pozisyonunun artık sürdürülemez olduğu anlaşıldı. O ve ben, onun ayrılma zamanının geldiğine birlikte karar verdik.” dedi.

Üniversiteden, Magill’in Carey Hukuk Fakültesi’nde kadrolu öğretim üyesi olarak kalacağı duyuruldu, Magill de geçici rektör atanana kadar görevini sürdürmeyi kabul etti.

TEHDİTLERLE KARŞI KARŞIYA KALDI

Komisyonda yer alan Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Elise Stefanik, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, “Biri gitti, ikisi kaldı. Bu, ABD’nin en ‘prestijli’ yükseköğretim kurumlarını tahrip eden yaygın antisemitizm çürümesinin ele alınmasının yalnızca başlangıcı.” ifadelerini kullandı.

Magill’in istifasının “yapılması gerekenin en azı” olduğunu savunan Stefanik, Harvard ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsünü (MIT) de benzer adımlar atmaya çağırdı.

Üniversite yönetimi, 8 Aralık’ta, kampüste “antisemitizm olaylarına gerekli tepkinin gösterilmediği” gerekçesiyle bağışçısı Ross Stevens tarafından 100 milyon dolarlık bağışını geri çekmekle tehdit edilmişti.

KONGRE’DE İFADE VERMİŞLERDİ

Magill, Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay ve MIT Rektörü Sally Kornbluth, üniversite kampüslerindeki antisemitizm olaylarına ilişkin yaklaşımlarına dair sorulara yanıt vermeleri için 5 Aralık’ta ABD Kongresi’ndeki oturuma çağrılmıştı.

Rektörlüğe son bir yılda başlayan Gay, Magill ve Kornbluth; Müslüman karşıtlığı ve nefretin her türlüsünün artışına karşı mücadele edeceklerini belirtmişti.

Öte yandan rektörler, ilk konuşmalarında Hamas’ın saldırısını ve kampüste antisemitizm içeren olayları kınayarak ifade özgürlüğü politikalarından bahsedip derhal çalışmaya başlayacaklarını ve uzun vadede nefretin tüm türleriyle mücadele edeceklerini söylemişti.

Stefanik’in “Yahudi soykırımı çağrısı”nın üniversite kurallarını ihlal edip etmediğine dair sorusuna Magill, “Söylem davranışa dönüşürse taciz olabilir, evet.” karşılığını vermişti.

OKULLARA SORUŞTURMA TEHDİDİ

Hamas’la İsrail arasındaki çatışmaların başlamasının ardından Eğitim Bakanlığı, üniversite kampüslerindeki “nefret olayları” iddiaları hakkında çok sayıda soruşturma başlattı.

Soruşturmaların neticesinde Bakanlık, okullara tavsiyelerde bulunacak ve bunlara uyulmaması halinde okullar federal fonlarını kaybedecek.

KAYNAK: AA
Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir