Ezine, tulum veya lor değil: En sağlıklı peynir bakın hangisiymiş

Peynir sevenler için vazgeçilmez olan bu lezzet yalnızca tadıyla değil, sunduğu besin değerleriyle de öne çıkıyor. Uzmanlara göre, Kıbrıs’a özgü Halloumi peyniri, sahip olduğu yüksek protein ve kalsiyum oranı ile “en sağlıklı peynirler” arasında zirvede yer alıyor.

KIBRIS’TAN GELEN LEZZET BOMBASI

Halloumi, geleneksel olarak koyun sütünden üretiliyor ancak keçi ve inek sütü karışımları da yaygın. Kendine özgü yarı sert yapısı, kızartma ve ızgara sırasında erimemesini sağlıyor. Genellikle nane ile tatlandırılan bu peynirin su oranı yaklaşık %46, tuz oranı ise yalnızca %3-6 civarında.

PROTEİN VE KALSİYUM DEPOSU

100 gram Halloumi peyniri yaklaşık 321 kalori içeriyor. Yüksek enerji değeri sayesinde uzun süre tok tutuyor ve kahvaltı için ideal bir seçenek haline geliyor. İçeriğindeki protein ve kalsiyum, kas yapısını güçlendirirken kemik ve diş sağlığını da destekliyor.

Ayrıca fosfor, potasyum, magnezyum gibi minerallerin yanı sıra A, D, E, K ve B grubu vitaminler açısından da zengin. Bu özellikleriyle hem bağışıklık sistemini hem de sinir sistemini destekliyor.

NASIL TÜKETİLMELİ?

Halloumi peyniri taze olarak yenebileceği gibi, kızartılarak, ızgarada pişirilerek veya salatalara eklenerek de tüketilebilir. Pizzalarda et yerine kullanılabilir, mezelerde ve kahvaltı sofralarında da başrolü alabilir.

HİPERTANSİYON HASTALARI DİKKATLİ TÜKETMELİ 

Her ne kadar sağlıklı bir besin olsa da, yüksek tuz ve yağ oranı nedeniyle hipertansiyon hastaları ve tuz kısıtlaması gereken diyet uygulayanların dikkatli tüketmesi öneriliyor.

Related Posts

Alzheimer riskini azaltmak mümkün

Diyabet, hipertansiyon ve obezite gibi rahatsızlıkların Alzheimer riskini doğrudan etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, yaşam tarzı değişiklikleriyle demans riskini yaklaşık yüzde 45 oranında azaltmanın mümkün olduğunu söyledi.

Vatandaş zehirlendi, faturası aile hekimlerine kesildi!

Aile hekimliği yönetmeliği aile hekimlerini mağdur etmeye devam ediyor. Kahramanmaraş – Elbistan’da bulunan termik santralde meydana gelen zehirlenme vakaları, halk sağlığını tehdit ederken, yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği nedeniyle fatura yine aile hekimliği çalışanlarına kesildi.

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Seramik kupaki çatlaktan sızıyor! Kahve keyfi zehir olmasın, en iyi çözüm kalemlik

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?