Bozcaada ilçesi açıklarında trofe avı için dalış yapan dalgıç Müjdat Turan, nesli tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz fokunu görüntüledi.
“SAYILARI AZALDI”
Deniz Bilimci Dr. Özgür Emek İnanmaz, “Büyük koloniler oluşturan, kıyılarda güneşlenirken ya da beslenirken görülebilen bir türdü. Ancak son 30-40 yıldır hem kıyılardaki yapılaşma hem balıkçılar tarafından türün korunmaması gibi faktörler nedeniyle sayıları hızla azaldı. Şu an dünya üzerinde 500-600 kadar birey kalmış durumda. Bunların da çoğu Yunanistan ve Türkiye arasındaki Ege kıyılarında bulunuyor. Çok az birey Marmara Denizi kıyılarında kaldı, Karadeniz’de tamamen tükendi. Bu son izlediğimiz videoda bu türün varlığı bizi çok sevindirdi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitü, Sualtı Araştırmaları Derneği, Akdeniz Foku Araştırma Grubu bu türle ilgili çalışmalarına devam ediyor. Bu anlamda bölgede türün çalışılmasına çok fazla ihtiyaç var” açıklamalarında bulundu.
Bu türün varlığının ekosistem için çok değerli olduğunu söyleyen Dr. İnanmaz, “Bu durum, bölgemizin ekosisteminin canlı olduğunu, güvende olduğunu gösteriyor. Son yıllarda halkımızın daha bilinçli davranması, balıkçılarımızın önem göstermesi, bizzat bu türü koruması, Marmara Denizi’nin, kıyıların özel çevre koruma bölgesi ilan edilmesi gibi gelişmelerin etkisi var” dedi.
“ANİDEN KARŞIMA ÇIKINCA ÜRPERDİM”
Zıpkınla balık avı için akşam saatlerinde dalış gerçekleştirdiğini söyleyen Müjdat Turan da “Aniden karşıma çıkınca ürperdim, ne olduğunu kestiremedim. Biraz daha yaklaşınca görüntü de netleşti. Onun bir Akdeniz foku olduğunu anladım, bir an belimde balıklar olduğu için saldırır diye endişelendim. İkimiz de birbirimize korkulu gözlerle baktık. Davranışları aynen bir köpek gibiydi. Önce beni baştan aşağı süzdü sonra uzaklaşmaya başladı. İşte tam o an kısa da olsa bir kayıt almayı başardım” ifadelerini kullandı.