Bilim açıkladı: Ölürken ışık saçıyoruz

Kanada’da Yapılan Araştırmaya Göre, Ölüm Anında Canlılar Işıldıyor!

Kanada’da gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, yaşamın sona erdiği “o son an”da, bedenin mikroskobik düzeyde ışıldayarak bir tür “vedalaşma sinyali” verdiği iddia ediliyor.

Calgary Üniversitesi ile Kanada Ulusal Araştırma Konseyi’nin ortak yürüttüğü bu çalışmada hem fareler hem de bazı bitki türleri incelendi. Fizikçi Dr. Vahid Salari ve ekibi, canlıların ölüm anında gözle görülemeyecek kadar zayıf ışık parçacıkları yaydığını tespit etti.

Bu olay bilim dünyasında “ultra zayıf foton emisyonu” (UPE) olarak bilinir. Canlı organizmalarda yaşam süreci boyunca devam eden bu emisyon, ölümle birlikte aniden kesilir. Araştırmacılara göre, bu durum biyolojik hayatın ışık yoluyla takip edilmesi konusunda yeni fırsatlar sunabilir.

GELECEKTE TANI YÖNTEMİ OLARAK KULLANILABİLİR

Elde edilen verilere göre ışığın kaynağı vücut ısısı değil, hücresel düzeyde oluşan oksidatif strestir. Özellikle reaktif oksijen türlerinin hücre içinde artmasıyla birlikte bu ışık salınımı yoğunlaşır.

Dört fare üzerinde yapılan deneylerde, önce yaşamlarında karanlık ortamda biyofoton salınımı gözlemlenmiş, ardından bu fareler öldürüldüğünde foton salınımının neredeyse tamamen durduğu belirlenmiştir.

Aynı deney bitkilerle de tekrarlanmış ve kimyasal veya stres altında olan bitkilerde ışık salınımının belirgin şekilde arttığı gözlenmiştir.

Araştırmacılar, biyofoton salınımının gelecekte invaziv olmayan tanı tekniklerinde kullanılabileceğini öngörmektedir. Bu yöntemle stres, hastalık veya doku hasarı gibi durumlar erken aşamada tespit edilebilir.

Çalışmanın sonuçları, saygın bilim dergisi The Journal of Physical Chemistry Letters’da yayınlandı. Araştırma, canlıların ölüm anlarına dair yeni ve gizemli bir pencere açarken, aynı zamanda tıp ve biyofizik alanında devrimsel potansiyele sahip olabileceği belirtilmektedir.

Related Posts

Microsoft’un neden sualtı veri merkezleri var? İşin uzmanları anlattı

Microsoft’un sualtı veri merkezleri projesi Project Natick, teknoloji dünyasında yankı uyandıran bir deney olarak 2013 yılında başladı. Amaç, geleneksel veri merkezlerinin yüksek enerji tüketimi ve çevresel etkilerini azaltarak daha sürdürülebilir …

Eski popülerliğini yitirse de Palworld için Türkçe dil desteği geliyor

Pokemon’a benzerliği ile dikkat çeken ve çok kısa süre içinde milyonlarca aktif oyuncuya seslenen Palworld için yeni desteklenen diller geliyor. Bunlardan biri de Türkçe oluyor.

Facebook’tan tüm kullanıcıları etkileyecek karar!

Meta Facebook’ta bulunan video içerik paylaşım sisteminde köklü değişikliklere gidecek şirketin yaptığı duyuruya göre platformda paylaşılan tüm videolar yakında yalnızca Reels formatında izlenebilecek. Bu değişiklik kapsamında kısa ve uzun videoların …

FM’de sessiz kriz sürüyor: Oyun severler Sports Interactive’den açıklama bekliyor

Oyun severlerin dört gözle beklediği Football Manager serisinin yeni oyunu FM26’nın geliştirme süreci hakkında aylardır süren sessizlik, hayran topluluğunu endişelendiriyor. Geçtiğimiz aylarda Sports Interactive SI tarafından yapılan açıklamayla FM25 …

Vücudunuzun yeni kalkanı! Kendini iyileştiren teknoloji

Bilim dünyası, sağlık izleme teknolojilerinde devrim niteliğinde bir yeniliğe imza attı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri gerçek zamanlı olarak izleyebilen ve hasar gördüğünde kendi kendini onarabilen bir elektronik deri (e-deri) geliştirildi. Bu …

iOS 26 ile Kamera uygulaması baştan aşağı yenilendi

Apple, iOS 26 ile birlikte Kamera uygulamasında radikal bir değişikliğe gidiyor. Şirket, yıllardır eklenen modlar ve gizli ayarlarla karmaşık hale gelen arayüzü sadeleştirerek kullanıcı dostu bir deneyim sunmayı hedefliyor.