5 Şubat 2025

Mezitli Haberler – Güncel ve Tarafsız Haber Portalı

Güncel ekonomi, spor, teknoloji ve magazin haberleriyle Mezitli’nin nabzını tutun, tarafsız bilgiyle gündemi yakalayın!

Aşırı sıcaklıklar hazır giyim fabrikası işçilerini riske atıyor, 2030 yılına kadar bazı şirketler 65 milyar dolar zarar edebilir 

Araştırmacıların yayınladığı son rapora göre, Bangladeş, Vietnam ve Pakistan gibi dünyanın en büyük hazır giyim üretim merkezlerindeki işçiler, iklim değişikliğinin sıcaklıkları artırmasıyla birlikte giderek daha fazla aşırı sıcağa maruz kalıyor. Şirketler, bu konuya dikkatlerini çevirmesi için uyarıldı. Uzmanlar, eğer önlem alınmazsa, 2030 yılına kadar, bu ülkelerin ihracat gelirinde 65 milyar dolar zarar ortaya çıkacağını söyledi.

Artan Sıcaklıklar Çalışanları Tehdit Ediyor: Yenilikçi Tedbirler Gerekiyor

Cornell Üniversitesi Küresel Çalışma Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre, Dakka, Hanoi, Ho Chi Minh, Phnom Penh ve Karaçi gibi şehirlerde, hava sıcaklığı ve nem dikkate alınarak hesaplanan “ıslak termometre” sıcaklığının 30,5 santigrat derecenin üzerinde olduğu gün sayısının 2020-2024 yılları arasında %42 arttığı ortaya çıktı. Bu durum, 2005-2009 dönemine kıyasla oldukça ciddi bir artışı gösteriyor.

Çalışma ve Dinlenme Dengesi Önemli

Uluslararası Çalışma Örgütü, güvenli vücut ısısı seviyelerini korumak için herhangi bir saatte çalışma kadar dinlenmenin de önemli olduğunu vurguluyor. Özellikle aşırı sıcaklıklara maruz kalan çalışanlar için dinlenme süreleri de göz önünde bulundurulmalıdır.

Önlem Alan Yalnızca Birkaç Şirket

Raporun belirttiğine göre, sıcak çarpmasından korunmaya yönelik protokollere tedarikçi davranış kurallarında yer veren sadece üç perakendeci var: Nike, Levi’s ve VF Corp.

Şirketlere Uyarı

Cornell Üniversitesi Küresel Çalışma Enstitüsü İcra Direktörü Jason Judd, markalarla sıcaklık konusunu uzun süredir görüştüklerini belirterek, markaların artık konuya ciddi şekilde odaklanmaya başladığını ifade etti. Judd, “Üretim alanındaki aşırı sıcaklıkların çalışan sağlığını tehdit ettiğini bilen bir marka veya perakendeci, yeni kurallar çerçevesinde hareket etmek zorundadır” dedi.

2027 Yılında Yeni Uygulamalar Başlıyor

Yeni Avrupa Birliği düzenlemelerine göre, Inditex, H&M, Nike gibi perakendeciler, tedarikçilerindeki koşullardan yasal olarak sorumlu tutulacak ve bu durum, tedarikçilerin soğutma fabrikalarındaki iyileştirmelere fon sağlamaları üzerinde baskı oluşturacak. AB Kurumsal Sürdürülebilirlik Durum Tespiti Direktifi 2027 yılından itibaren büyük şirketler için geçerli olacak.

İhracat Gelirlerinde Ciddi Kayıplar

Schroders ve Küresel Çalışma Enstitüsü’nün geçen yıl yaptığı araştırmaya göre, aşırı sıcaklar ve seller, 2030 yılına kadar Bangladeş, Kamboçya, Pakistan ve Vietnam’ın hazır giyim sektöründeki ihracat gelirlerinden 65 milyar doları silebilir. Bu durum, şirketlerin ve tedarikçilerin yenilikçi tedbirler alması gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Kaynak: patronlardunyasi.com