Ticaret Bakanı Bolat’tan ekonomi açıklamaları: ‘Düşüş ve çalkantı meydana getirdi’

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Osaka’da Gazetecilere konuştu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Japonya’nın Osaka kentinde düzenlenen EXPO 2025 etkinliği kapsamında gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin bu etkinliğe katılımı ile aynı zamanda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamaktan onur duyduklarını ifade eden Bolat, “Çünkü sadece EXPO Milli Günü’nü değil, aynı zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunu ve çocuklara hediye edilmiş ilk ve tek uluslararası bayram olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bir arada kutluyoruz” dedi.

Ticaret Hacmi Artıyor

Ömer Bolat, 2014 yılında 3,8 milyar dolar olan Türkiye ile Japonya arasındaki ticaret hacminin 2024 yılında 5,4 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Türkiye’nin EXPO’daki varlığının, ürün ve hizmetlerin Japonya pazarında tanıtılması açısından da önemli olduğunu vurgulayan Bolat, “Organizasyona katılımı, Türk ürün ve hizmetlerini Japon pazarında tanıtmak ve iki ülke arasındaki mevcut iyi ilişkileri daha ileri seviyeye taşımak adına bir kaldıraç olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.

Hizmet İhracatında Yükseliş

Bolat, Türkiye’nin dünya toplam hizmet ihracatındaki payının 2023 yılında yüzde 1,35’e çıktığını ve sıralamasının 21’e yükseldiğini belirterek, “Önümüzdeki dönemde hem sıralamamızı hem de payımızı daha ileri taşıyacağımıza eminim” dedi. Hizmet ihracatının milli gelirdeki payının yüzde 55-56 seviyelerinde olduğunu aktaran Bolat, bu alandaki gelişimin mal ihracatını tamamladığını açıkladı.

Küresel Ticaretin Yönü Değişiyor

Ticaret Bakanı, 2023 yılında küresel ticaretin yüzde 1,1 oranında daraldığını belirterek, bu yıl için yüzde 3 büyüme beklendiğini söyledi. Ancak ABD’nin dış ticaret açıklarını azaltma amacıyla yüksek gümrük vergisi uygulamalarının belirsizlik oluşturduğunu vurgulayan Bolat, bu durumun dünya borsalarında belirsizlikten kaynaklanan düşüş ve çalkantıya neden olduğunu ifade etti.

Türkiye Hizmet Sektöründe Büyüyor

Bolat, Türkiye’nin turizmde önemli bir konuma ulaştığını belirterek, “Türkiye dünyada turist sayısında 4’üncü, turizm gelirinde 6’ncı sıraya yükseldi” bilgisini paylaştı. Havayolu taşımacılığı, lojistik, yazılım, eğitim ve sağlık turizmi gibi alanlarda da hizmet ihracatının önemli seviyelere ulaştığını belirten Bolat, Türkiye ile Japonya arasındaki turizm trafiğinin arttığını söyledi ve Japonya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısının 134 bine ulaştığını kaydetti.

Related Posts

Türkiye’nin önceleri hakim olduğu pazar artık tehlikede: Üretim payı düşüyor!

Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payı son yıllarda azalma gösterdi. İhracatta artış olsa da, global tüketim artışından alınan pay düştü. Fındık sektörü, bu trendin devam etmesi halinde pazar kaybı yaşanabileceğinden endişeli.

SGK uzmanı açıkladı: Bu hastalıklara sahip olanlara erken emeklilik hakkı tanınıyor

Sosyal Güvenlik uzmanı İsa Karakaş’ın Türkiye Gazetesi’nde yazmış olduğu köşe yazısında, psikolojik hastalıkları bulunan sigortalılar için malulen veya engelli erken emeklilik imkanlarının bulunduğuna dikkat çekti. Birçok hastalık, yaş şartı aranmaksızın emeklilik hakkı sağlıyor. İşte konuya dair tüm detaylar…

Polonya Büyükelçisi Lang: Türkiye’nin savunma sanayisi ile işbirliği geliştirilecek

Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Przemyslaw Lang, Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemesini takdir ederek, gelecekte bu alanda güçlü bir işbirliği yapılmasını beklediğini belirtti. Lang, iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda mükemmel olduğunu ve ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Polonya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ve gümrük birliği sürecini hızlandırma çabalarına da tam destek verdiklerini söyledi.

Özelleştirme hamlesi: 5 ilde 11 taşınmaz satışa çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Ankara, İzmir, Zonguldak, Aydın ve Mersin’de bulunan 11 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirecek. İhaleler, kapalı zarf ve açık artırma usulüyle yapılacak.

Türkiye’nin elektrik tüketimi üretimi aştı

Türkiye’de dün 911 bin 452 megavatsaat elektrik üretilirken, tüketim 912 bin 174 megavatsaate ulaştı. Üretimde en büyük payı ithal kömür santralleri aldı; en yoğun elektrik kullanımı ise öğle saatlerinde gerçekleşti.

TCMB verileri yayımladı: Yurttaş enflasyonda düşüş beklemiyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın raporuna göre, enflasyon beklentileri yükselmeye devam ediyor. Hanehalkı, önümüzdeki yıl enflasyonun düşmesini beklemiyor. Piyasa katılımcıları ise gelecekteki fiyat artışlarına karşı temkinli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir