AFYONKARAHİSAR’da Eber Gölü’nde Kuraklık Endişesi: Flamingoların Sonbahardaki Göçü
AFYONKARAHİSAR’da kuraklık nedeniyle yüzey alanı yüzde 90 azalan, derinliği 21 metreden 50 santimetreye kadar düşen Eber Gölü’nde konaklayan flamingolar, dron ile görüntülendi. Anadolu’da ‘allı turna’ olarak adlandırılan ve konu oldukları türkülerde hasret, özlem ve dert ortağı olarak sembolleştirilen flamingoların misafirlikleri, sonbaharda sona erecek.
Çay, Bolvadin ve Sultandağı ilçeleri arasında geçmişte 125 kilometrekare alanı olan Eber Gölü, kuraklık nedeniyle yüzey alanının yaklaşık 12 kilometrekareye düştüğü ender sulak alanlardan biridir. Geçmişte 21 metre olan derinlik, kuraklık nedeniyle şu an en derin yerde 50 santimetreye kadar azalmış durumda. Kuraklık, göl ve çevresindeki ekosistemi tehdit ederken, 56’sı endemik tür olan 330 bitki ile Anadolu su kurbağası, benekli kaplumbağa ile sazlık kedisinin nesli tehlike altında.
YÜZLERCE YÜZEN ADA YOK OLDU
Geçmişte Türkiye’nin en büyük 12’nci gölü olarak anılan Eber Gölü’nde, kuraklık sebebiyle yüzlerce yüzen ada maalesef yok oldu. Göldeki su seviyesinin azalmasıyla birlikte kalınlaşan kamış kökleri, topraktan ayrılarak adaları oluştururken günümüzde su seviyesinin düşmesiyle bu adalar zeminle birleşti.
KARADA KALAN TEKNEDE ÇALI ÇIKTI
Yaklaşık yüzde 90 oranında yüzey alanı azalan Eber Gölü’nde, birkaç sene önce kıyıya bağlanan kayık ve teknelerin toprak zeminde kaldığı görülüyor. Kurumuş olan gölde, karaya oturmuş haldeki teknelerde çalılar ve otlar boy gösteriyor. Göl kenarında bulunan Gözlem Evi ise artık suyun 25 metre gerisinde kalmış durumda.
İLBahar Aylarında Gelen ‘Allı Turna’lar Sonbaharda Göç Edecek
Eber Gölü’nde konaklayan flamingo sürüsü ve yavruları, su seviyesinin azalmasına rağmen dron ile görüntülendi. Anadolu’da ‘Allı turna’ olarak bilinen flamingolar, özlem ve dert içeren türkülerin konusu olmuşlardır. Bu güzel kuşlar, sonbahar mevsiminde Eber Gölü’nden ayrılarak diğer sulak alanlara göç edeceklerdir.