“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

Güneş Çarpmasıyla İlgili Önlemler

Yaz aylarının etkisiyle güneş çarpması vakaları artıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan kişilerin risk altında olduğunu belirtiyor. Vücut ısısının kontrolsüz ve ani şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini vurgulayan Dr. Demir, acilde hastalara buz uygulamalarıyla vücut ısısını düşürdüklerini ancak kalp hastalarında bu işlemin daha yavaş ve kontrollü yapıldığını söylüyor. Ateş düşürücülerin güneş çarpmasında etkili olmadığını da ekliyor.

Termometrelerin 40 dereceyi gösterdiği bu günlerde hastanelerin acil servislerinde güneş çarpması şikayetleriyle yoğunluk yaşandığını ifade eden Dr. Demir, yeterince sıvı tüketmeyenlerin, kronik rahatsızlığı veya belirli ilaçları bulunanların güneş çarpmasının daha ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.

“Kusursuz Bir Fırtına Gibi İlerliyor”

Güneş çarpmasının vücut ısısının 40 derecenin üzerine çıkmasıyla tanımlandığını belirten Dr. Demir, huzursuzluk, kas krampları, halsizlik, uyku hali ve bilinç kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğini söylüyor.

Dr. Demir, şunları belirtiyor: “Vücudun ısı kontrolü bozulduğunda birçok organın etkilendiğini unutmamak gerekir. Eğer belirtiler hafifse bol sıvı tüketip serin bir yerde dinlenmek önemlidir. Ancak ciddi vakalarda vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalıdır. Kalp hastalarında buz uygulamasının yavaş ve kontrollü yapılması gerektiğini unutmamak önemlidir.”

“Bez Şapkaya Evet, Naylona Hayır

Güneşten korunmanın yanlışlarını da vurgulayan Dr. Demir, şapkanın koruyucu olduğunu ancak naylon ya da ısıyı içinde tutan malzemeden yapılmışsa tam tersi etki yapabileceğini belirtiyor. Ketenden veya pamuktan yapılmış şapkaların tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Demir, şapkanın ıslatılmasının serinletici etki yaratabileceğini ifade ediyor. Özellikle 11.00 ile 15.00 saatleri arasının güneş çarpması riski açısından tehlikeli olduğunu hatırlatıyor.

“Basit Önlemler Hayat Kurtarır”

Yüzün yıkanması, baştan aşağı soğuk su dökülmesi, bol su içilmesi gibi basit uygulamaların hayat kurtarıcı olabileceğini vurgulayan Dr. Demir, belirtileri fark edenlerin hızlı davranması gerektiğini ve gerektiğinde acil servise başvurulması gerektiğini söylüyor.

Related Posts

Seramik kupaki çatlaktan sızıyor! Kahve keyfi zehir olmasın, en iyi çözüm kalemlik

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, serinlemek için tercih edilen klimaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Klimalar oda içerisindeki havayı alır, soğutur ve tekrar geri verir. İçerideki aynı hava devridaim olduğu için bir süre sonra o hava kirlenir” dedi.

Hiç Sigara İçmeyenler Arasında Akciğer Kanseri Teşhisleri Artıyor

Sigara ve akciğer kanseri ilişkisi hakkındaki haberlere bir yenisi eklendi. 

Sivas’ta kene vakaları ve tedbirler görüşüldü

Sivas’ta Vali Yılmaz Şimşek başkanlığında kene vakalarıyla ilgili değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Unutulmuş bir kanser türü gençlerde hızla artıyor: Bilim adamları uyardı

Apandis kanseri, bugüne kadar öylesine nadir görülen bir hastalıktı ki çoğu insan bunun varlığını bile bilmiyordu. On yıllar boyunca doktorların meslek hayatlarında belki sadece bir ya da iki kez karşılaştığı ve genellikle ileri yaşlarda teşhis edilen bu kanser türü, son dönemde giderek daha genç yaş gruplarında görülmeye başlandı.

Bel ve sırt ağrınızın altında yatan gizli tehlike

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özcan Kaya, 40 dereceyi geçen skolyoz vakalarının yalnızca estetik değil, aynı zamanda solunum fonksiyonları ve iç organ sağlığı açısından da ciddi tehdit oluşturduğunu vurguladı. Erken teşhis ve gerektiğinde cerrahi müdahale, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabiliyor.