Sivas’ta kene vakaları ve tedbirler görüşüldü

Sivas’ta Kene Vakaları ve Alınan Önlemler Değerlendirildi

Valilik Ek Bina Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda Belediye Başkanı Adem Uzun ve ilgili kurum temsilcileri bir araya gelerek kentteki kene vakalarını ele aldı. Toplantı sonrasında Vali Şimşek, İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız ve İl Sağlık Müdürü Onur Mahmutoğlu ile bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Vali Şimşek, “2025 yılında bugüne kadar 5,5 aylık dönemde toplam 39 vaka tespit edildi” açıklamasında bulundu. Son günlerde artış gösteren kene kaynaklı vakalar ve bunlara bağlı ölümlerin önemli bir gündem maddesi olduğunu vurgulayan Vali Şimşek, bu yıl içinde kene nedeniyle hayatını kaybeden 7 kişi olduğunu belirtti. Ayrıca 2025 yılında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedeniyle 6 vatandaşın vefat ettiği bilgisini paylaştı.

Şimşek, son beş yılda Sivas’ta görülen vaka sayılarına da değinerek, “2021 yılında 224 vaka kaydedilirken, bu sayı 2022’de 210’a, 2023’te 83’e, 2024’te 65’e düştü. 2025 yılında ise 39 vaka tespit edildi. En fazla vakaların Kelkit Vadisi ve kuzey ilçelerde görüldüğünü, bu bölgelerdeki köylerde durumun daha ciddi olduğunu belirtmek istiyorum. Kırsal bölgeden gelen vatandaşların tamamının kene nedeniyle hayatını kaybettiğini görüyoruz. Keneyle mücadele konusunda tüm kurumlar işbirliği içinde titizlikle çalışmaktadır” şeklinde konuştu.

Vali Şimşek, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yürütülen aşı çalışmalarının da ilerlediğini açıkladı. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nın uluslararası çalışma grubuyla gerçekleştirilen aşı çalışmalarında Faz 1 aşamasına gelindiğini belirten Vali, “DNA temelli aşı, faz çalışmalarının tamamlanmasıyla yakın zamanda tıp dünyasında kullanıma sunulacak. Valilik olarak halk sağlığını korumak adına gereken tüm tedbirleri kararlılıkla uyguluyoruz” dedi.

Related Posts

Seramik kupaki çatlaktan sızıyor! Kahve keyfi zehir olmasın, en iyi çözüm kalemlik

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, serinlemek için tercih edilen klimaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Klimalar oda içerisindeki havayı alır, soğutur ve tekrar geri verir. İçerideki aynı hava devridaim olduğu için bir süre sonra o hava kirlenir” dedi.

Hiç Sigara İçmeyenler Arasında Akciğer Kanseri Teşhisleri Artıyor

Sigara ve akciğer kanseri ilişkisi hakkındaki haberlere bir yenisi eklendi. 

Unutulmuş bir kanser türü gençlerde hızla artıyor: Bilim adamları uyardı

Apandis kanseri, bugüne kadar öylesine nadir görülen bir hastalıktı ki çoğu insan bunun varlığını bile bilmiyordu. On yıllar boyunca doktorların meslek hayatlarında belki sadece bir ya da iki kez karşılaştığı ve genellikle ileri yaşlarda teşhis edilen bu kanser türü, son dönemde giderek daha genç yaş gruplarında görülmeye başlandı.

Bel ve sırt ağrınızın altında yatan gizli tehlike

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özcan Kaya, 40 dereceyi geçen skolyoz vakalarının yalnızca estetik değil, aynı zamanda solunum fonksiyonları ve iç organ sağlığı açısından da ciddi tehdit oluşturduğunu vurguladı. Erken teşhis ve gerektiğinde cerrahi müdahale, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabiliyor.