Yargıtay noktayı koydu: Yıllık izin alacaklarında süre azaldı

Yargıtay, Yıllık İzin Ücreti Alacakları için Zaman Aşımı Süresini 5 Yıla İndirdi

Yargıtay, yıllık izin ücreti alacaklarıyla ilgili önemli bir karar alarak zaman aşımı süresini 5 yıl olarak belirledi. Böylece uzun süredir tartışma konusu olan bu konuda netlik sağlandı. Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç’ın aktardığına göre, Yargıtay’ın bu yeni içtihadı, hem çalışanlar hem de işverenler açısından büyük önem taşıyor.

5 Yıllık Zaman Aşımı Süresi Uygulanacak

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, geçmişte 2012 ile 2017 yılları arasında sona eren iş sözleşmeleri için 10 yıllık zaman aşımını esas alıyordu. Ancak 2020 yılında iş davalarına bakan dairelerin birleştirilmesinin ardından bu görüş yeniden değerlendirildi. Yeni içtihada göre, bu döneme ait kullanılmayan yıllık izin ücretlerinde de artık 5 yıllık zaman aşımı süresi uygulanacak.

Zaman Aşımı Süresi 10 Yıldan 5 Yıla Düşürüldü

Ahmet Kıvanç’ın aktardığı bilgilere göre, 1 Temmuz 2012’den önce yıllık izin ücretleri için 5 yıl olan zaman aşımı, bu tarihte yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu ile birlikte 10 yıla çıkarılmıştı. Ancak 25 Ekim 2017’de yürürlüğe giren İş Mahkemeleri Kanunu ile birlikte işçi alacaklarında zaman aşımı süresi tüm alacak türlerinde 5 yıl olarak belirlendi.

Kanunda yer alan geçici maddeye göre, 25 Ekim 2017’den önce başlamış olan zaman aşımı süreleri, eski hükümler doğrultusunda (10 yıl) işlemeye devam edecek. Ancak süresi henüz dolmamış alacaklar için, kalan sürenin 5 yılı geçmesi halinde, yeni düzenleme geçerli olacak.

İşten Ayrıldıktan Sonra Kullanılmayan Yıllık İzin Ücreti Nasıl Alınır?

4857 sayılı İş Kanunu’na göre, bir çalışanın kullanmadığı yıllık izinlerin karşılığı olan ücret, ancak iş sözleşmesinin sona ermesi durumunda ödenebilir hale gelir. Bu ücret, çalışanın işten ayrıldığı tarihte geçerli olan brüt maaşı esas alınarak hesaplanır ve zamanaşımı süresi de bu tarihten itibaren işlemeye başlar.

Çalışanın işten çıkış nedeni, bu hakkın doğmasında etkili değildir. Yani işverenin haklı nedenle fesih yapmış olması ya da çalışanın kendi isteğiyle ayrılması fark etmeksizin, kullanılmayan yıllık izinlerin bedelinin ödenmesi gerekmektedir.

Yargıtay’ın bu konudaki içtihat değişikliği, çalışanlar açısından hak arama süresini daha kritik hale getirirken, işverenlerin de yükümlülüklerini yeniden değerlendirmesini zorunlu kılıyor. Konuyu köşesine taşıyan Ahmet Kıvanç, çalışanların hak kaybı yaşamamaları için zamanaşımı süresini dikkatle takip etmeleri gerektiğine özellikle dikkat çekiyor.

Related Posts

Şehit yakınları ve gazilere evsel doğal gaz tüketiminde yüzde 50 indirim sağlandı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) işbirliğiyle, şehit yakınları ve gazilerin evsel doğal gaz tüketiminde yüzde 50 indirim sağlandığını bildirdi.

Temmuz ayı kira artış oranı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Haziran ayında enflasyon yıllık yüzde 35.05 oldu. Enflasyon verilerine göre kira artış oranı yeniden belirlendi.

New York borsası yükselişle kapandı!

New York borsası yatırımcılar yarınki merakla beklenen istihdam raporu öncesinde ticaret görüşmeleri ve bütçe tasarısı müzakerelerindeki gelişmeleri izlerken yükseldi. Kapanışta Dow Jones endeksi, yatay seyirle 44.484,42 puan oldu. S&P 500 endeksi …

Kara yollarında yol çalışmaları ile ilgili uyarılar (01 Temmuz 2025)

Karayolları Genel Müdürlüğünün yol durumu bültenine göre, O-4 Otoyolu’nun Hendek Kavşağı 159-160. kilometrelerinde üstyapı yenileme çalışmaları yapılıyor. Bu nedenle D-100 devlet yolundan otoyola girişler ve buradan çıkışlar trafiğe kapatıldı …

Baykar İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace’i satın aldı

Baykar, İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace’in varlıklarını devralarak satın alma sürecini tamamladı. İtalya İşletmeler ve Made in Italy Bakanlığı, anlaşmanın istihdamın korunması ve İHA alanında Baykar ile Leonardo arasında ortak girişimi kapsayan stratejik bir işbirliği olduğunu duyurdu.

Memur ve emekli Temmuz zammını bekliyor: Gözler 3 Temmuz Perşembe gününde

Haziran enflasyonu belirleyici olacak: Zam oranı sosyal yardımları da etkileyecek