Evrendeki sırrı çözülemeyen patlamalar ne anlama geliyor?




Astronomi Uzmanları Garip Patlamaları Araştırıyor

Astronomi Uzmanları, Garip Patlamaları İncelemeye Başladı

Astronomi uzmanları, 10 civarında bu garip, nadir görülen patlamalardan tespit etti. Bu patlamaların, özel bir tür kara deliğin işaretleri olabileceği düşünülüyor.

Bilim insanları, uzayın derinliklerinde şaşırtıcı bir olaya tanıklık etti. Dünya’daki teleskoplar, 2018’de 200 milyon ışık yılı uzaklıktaki parlak ve sıra dışı bir patlamayı gözlemledi.

Patlama, olağanüstü bir hızla aydınlandı ve sıradan bir süpernova patlamasından çok daha parlak bir şekilde kayboldu.

AT2018cow adı verilen bu garip patlamanın büyüklüğü güneş sistemimizle aynı büyüklükteydi ve kısa süre sonra “The Cow – İnek” olarak anılmaya başlandı.

Astronomlar, bu olayın ardından benzer patlamaların evren genelinde meydana geldiğini tespit etti. Bu patlamalar, Parlak, hızlı optik geçici olaylar olarak adlandırılıyor ve mavi renkleri, yüksek sıcaklıklarından kaynaklanıyor.

Bilim insanları başlangıçta, LFBot’ların kusurlu süpernova patlamaları olduğunu düşündü, ancak daha sonra orta kütleli kara deliklerin varlığı teorisi de destek bulmaya başladı.

Uzmanlar, bu garip patlamaların evrende orta büyüklükteki kara deliklerin varlığına dair ipuçları sunabileceğini ve karanlık madde hakkında önemli bir bilgi kaynağı olabileceğini düşünüyor.

2018’de tespit edilen bu garip patlama, normal bir yıldız patlamasından 100 kat daha parlaktı ve dünya’dan 200 milyon ışık yılı ötedeki bir galakside meydana geldi.

Uzmanlar, bu tür patlamaları araştırmak için teleskopları kullanarak gökyüzünü dikkatle gözlemlemeye devam ediyorlar.

Perley, LFBot’ların ne olduğunu kesin olarak belirleyebilmek için daha fazla örneğe ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

Araştırmacılar, bu garip patlamaların etrafındaki gizemi çözmek için çalışmalarına devam ederken, her yeni keşfin daha da heyecan verici olduğunu vurguluyorlar.


Related Posts

Microsoft’un neden sualtı veri merkezleri var? İşin uzmanları anlattı

Microsoft’un sualtı veri merkezleri projesi Project Natick, teknoloji dünyasında yankı uyandıran bir deney olarak 2013 yılında başladı. Amaç, geleneksel veri merkezlerinin yüksek enerji tüketimi ve çevresel etkilerini azaltarak daha sürdürülebilir …

Eski popülerliğini yitirse de Palworld için Türkçe dil desteği geliyor

Pokemon’a benzerliği ile dikkat çeken ve çok kısa süre içinde milyonlarca aktif oyuncuya seslenen Palworld için yeni desteklenen diller geliyor. Bunlardan biri de Türkçe oluyor.

Facebook’tan tüm kullanıcıları etkileyecek karar!

Meta Facebook’ta bulunan video içerik paylaşım sisteminde köklü değişikliklere gidecek şirketin yaptığı duyuruya göre platformda paylaşılan tüm videolar yakında yalnızca Reels formatında izlenebilecek. Bu değişiklik kapsamında kısa ve uzun videoların …

FM’de sessiz kriz sürüyor: Oyun severler Sports Interactive’den açıklama bekliyor

Oyun severlerin dört gözle beklediği Football Manager serisinin yeni oyunu FM26’nın geliştirme süreci hakkında aylardır süren sessizlik, hayran topluluğunu endişelendiriyor. Geçtiğimiz aylarda Sports Interactive SI tarafından yapılan açıklamayla FM25 …

Vücudunuzun yeni kalkanı! Kendini iyileştiren teknoloji

Bilim dünyası, sağlık izleme teknolojilerinde devrim niteliğinde bir yeniliğe imza attı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri gerçek zamanlı olarak izleyebilen ve hasar gördüğünde kendi kendini onarabilen bir elektronik deri (e-deri) geliştirildi. Bu …

iOS 26 ile Kamera uygulaması baştan aşağı yenilendi

Apple, iOS 26 ile birlikte Kamera uygulamasında radikal bir değişikliğe gidiyor. Şirket, yıllardır eklenen modlar ve gizli ayarlarla karmaşık hale gelen arayüzü sadeleştirerek kullanıcı dostu bir deneyim sunmayı hedefliyor.